Keresés ebben a blogban

Csírkehús tokány puliszkával - gyors recept

Mit lehet nagyon gyorsan otthon megfőzni ?

Ha valami finomat akarsz otthon készíteni, ami nagyon nagyon hamar megvan, egészséges, és még kevésbe is kerül, megpróbálhatod a mai receptet is.

Egy finom tokányról van szó, amit mi székelyesen puliszkás csírkehústokánynak nevezünk.


recept képekkel tokány hussal és puliszkával
Csirkehús tokány puliszkával
Két személy részére szükséges: egy fél kilónyi csirkhehát, csirkecomb vagy csirkeszárny, 1 nagyobbacska pirosparadicsom, 1 murok, 2-3 cikk fokhagyma, egy kis olaj, és az alábbi füszerek: bazsalikom, tárkony,  zöldpetrezselyem, édes piros paprika őrlemény, puliszkaliszt.

Hogyan kell csinálni a tokányt ?

Egy tepsibe odateszünk egy kevés olajat melegedni. Közben megpucoljuk a fokhagymát és apróra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és azt is apróra daraboljuk.


Amikor az olaj forró, beletesszük a fokhagymát és a paradicsomot. A murkot (sárgarépa a Magyarországi magyar testvéreinknek, nekünk székely nyelvjárásban, murok :)  ) megpucoljuk és megreszeljük. Azt is hozzá tesszük a tepsibe rotyogni.

Közben vigyázunk és megkavarjuk időnként, hogy oda ne égjen.

Pár perc mulva teszünk rá egy nagyon kis vizet, és hagyjuk átfőni. Füszerezzük bazsalikommal, tárkonyal és a szárított zöldpetrezselyem örleménnyel. A csirkehúst
megmossuk, és apró darabokra vágjuk, hogy minél hamarab és könnyebben átfőjjön.

Amikor a paradicsom annyira átfőtt, hogy máris szósz kinézete van, hozzá adjuk a csirkehús darabokat, belekavarjuk, hogy a húst a szósz befedje, és 1-2 perc kavargatás után felöntjük vízzel, csak annyival, amennyi a húst ellepi.

recept képek csirketokány  puliszka olcsó finom könnyü
Otthonos tokány csirkehússal és puliszkával
Csak most adjuk a tokányhoz az édes pirospaprikát !  Két késhegyninél több nem kell, azonnal át is kavarjuk, amint megszórtuk vele, majd lefedjük és hagyjuk rotyogni.

Ha az lenne a kérdésed, hogy hogyan kell csinálni parasztosan a puliszkát, hát itt van  a legkönnyebb recept :)

Egy mélyebb fazékba teszünk kb 1 liternyi vizet és egy kis sót (egy negyed evőkanálnyi egy liter vízhez) és elkavarjuk.

Hagyjuk addig főni, amig a hőtől a víz forrani kezd. Ekkor hozzáadjuk lassan a vízhez a puliszkalisztet, miközben végig kavargatjuk a fakanállal, hogy meg ne csomósodjon, az edény falán erőteljesebben passzírozva kavarásonként.

Addig kell kavargatni, amíg jól átfő, és már a fakanálhoz is ragadni kezd.

Székelyföldön szokás helyenként anyirra megfőzni a puliszkát, hogy kiborítva a fazékból, egy darabban megálljon, és cérnával is lehessen vágni, úgy mint a kenyeret, szeletekre :)) (Nyárádmentén, Maros mentén)

A tokány akkor kész, amikor a csirkehús teljesen meg van főve (Villával megpróbálva, könnyen lemálik a hús a csontjáról).

Az egész főzicskélés max 30 perc, jó kályhán 15..20 perc alatt is,  és már lehet is enni.

Nagyon finom, laktatós eledel és olcsó. Az egyetemisták is könnyűszerrek elkészíthetik a bentlakásban (csinál még manapság egy egyetemista ilyent ?? ) ha valami otthonos kaját akarnának enni és van főzési lehetőségük.

Egy kempingkályha palackja is bőven elegendő mindkét alap elkészítéséhez.

Jó étvágyat !

Jó étvágyat!
Ha tetszik a recept várom kómmentáraitokat.


Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések