Keresés ebben a blogban

Tepertyű s egy borkány zsír disznyóhúsból :)

Hogy kell csinálni a tepertőt ? (székelyesen tepertyű)

Hát sertészsírt (disznózsírt) ? Ha nem laksz falun és nincs lehetőséged disznót tartani, hogy legyen amit télen levágni, nehezebben jutsz "E"-mentes és tartósítómentes tepertőhőz vagy sertészsírhoz.

Ha mégis ennél egy adag finom, házilag elkészített tepertyüt, például vöröshagymával, akkor tudd meg, hogy van lehetőséged elkészíteni még akkor is, ha városlakó vagy, és nem röfög az alapanyag az udvaron :)

Hogyan ? Hát most már lehetőség van vásárolni a húsboltokban és a nagy marketekben (peldául a Kauflandban a husrészlegen, meg hasonló boltokban) megvenni az alapanyagot, erre a finom ropogós eledelre.
tepertő elkészitése képek
Ebből lesz a tepertő



Mire van szükséged a tepertyűhöz vagy tepertőhöz ?

- kb. 70 dkg (700g.) nyers sertésszalonnára, egy kevés hússal rajta
- egy nagyobb tepsire
- egy kicsit több türelemre :)
(belátásunk szerint, az a legnagyobb hiánycikk manapság, a türelem)

Elkészités: feldaraboljuk a nyers szalonnát kis darabokra, kb 5cm-es kockácskákra. A tepsit kis tűzre tesszük, (ha gázkályháról van szó, ha fával fűtött kályha, akkor egyszerűen nem kell erősen megrakni, csak egy rántottára való hő kell bele :)  ), és amikor megvan a szalonna darabokra vágva, odatesszük a tepsibe olvadni.

A tepsit muszáj lesz lefedni RÉST HAGVYA, egy fedővel, mert ahogyan készülget, kipriccolhat a forró zsír és elégethet. Rést meg azért kell hagyni a fedő mellett, hogy a víztartalom az elpárologjon, mert egyébként a kis mennyiségű pára is vízként kicsapódik a fedőben, visszacsepeg már vízként, és akkor aztán 100x akkora kipriccolása lesz a forró zsírnak, szerteszét a kályhára, akár a plafonig is. Tehát, úgy kell lefedni, hogy kis rés maradjon.


Egy fakanállal kevergetjük, hogy oda ne égjen, és bele-bele kukkantunk a tepsibe. Ahogyan a szalonna kezd olvadni,
már a zsírból le lehet töltögetni, egy üvegtálba, vagy egyenesen a befőttesüvegbe (székelyesen, a román nyelvből átörökölt "borkánba" :)

Vigyázni kell arra, hogy egyszerre csak nagyon kevés zsírt töltsünk át az üvedgedénybe, befőttesbe, mert ha hirtelen egy nagy adagot öntünk ki, a forró zsír elrepeszti az üveget.

Finom ropogós tepertő és forró zsír befőttesbe
(erdélyi nyelvjárás szerint "borkán zsír s tepertyű")
Amikor a tepertők jól megsültek, megbarnultak, a húsos részük látható módon teljesen kiszáradtak, a zsírosabb részük megkunkorodtak, összehúzódtak, egy kanállal kitesszük egy tányérba, tálba hűlni.

Nagyon finom mézes mustárral, savanyú uborkával, savanyú káposztával, vagy bármilyen hagymával (zöld~, fehér~, póré~, vörös~, fok~).

Egy ízváltoztató trükk hozzá: ha van lehetőség ugyanakkor belesütni egy kis adag darálthúst (lehetőleg marhahúst), akkor ajánlom együtt sütni a tepertőkkel egy 1-2 evőkanálnyi adagot.
Így néz ki a már kihűlt házi sertészsír. Régebb
egyenesen belesütöttük a kolbászt, nagyobb
húsdarabokat, darálthúst. Csodás íze van !

Az íze a tepertőnek és a sertészsírnak is sokkal finomabb lesz, a kis adag darálthúst lehet nyugodtan hagyni teljesen elégni, utólag a zsírral együtt kenve a kenyérre, hagyma mellett, egész jó íze lesz.

Ez egy nagyon olcsó, és könnyen elkészíthető eledel, amit hamar megkedvelhet bárki. A jelenkori magyar és általában mindennemű szakácskönyv ellene szól ugyan, lassacskán azonban visszatér a valóságtudat, hogy nem véletlenül sütöttek-főztek a "régebbiek", s mi székelyek, még most is, zsírral.

Egészségesebb, finomabb, egyszerűen igazibb.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések