Keresés ebben a blogban

Darálthúsos fehérkáposzta főzelék vagy rántottkáposzta miccshússal

Milyen falusias, parasztos ételrecepteket lehet főzni fehér káposztából ? Ha akarsz valami finom, házias, székelyes eledelt készíteni, amiben káposzta az alapanyag, akkor kipróbálhatod ebédre vagy vacsorára a mai recept tippet.

Finom, olcsó, házilag, parasztos módra könnyen elkészíthető, és különös íze van.

Minden családtagod szeretni fogja..
Mi is kell hozzá? Alapanyagok:

- 1 kg fehér édes káposzta  (tehát nem savanyú, hanem "zöld", nyers :)   )
- 3 murok (sárgarépa), kb 10 dkg
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 szál szárított csombor
- csipetnyi oregánó, csipetnyi lestyán (leostyán)
- 2-3 előreformált miccshús vagy 3 nagy kanál miccspaszta (darált marhahús-sertéshús keverék)
- 2 kanál olaj

 Elkészítése a következően történik:

Szükség van egy nagyobb edényre - (lábosra) amibe megfőzzük az egészet. Első lépésként meghámozzuk és apróra vágjuk a hagymát. Kevés olajban pároljuk 3...5 percig.

A murkot (sárgarépát) megmossuk, megpucoljuk és apróra reszeljük.

Pároljuk a hagymával együtt 2 kanálnyi vízzel együtt.

A káposzta szélső leveleit letörjük és a többit apróra vágjuk  vagy reszeljük (mint amikor sarvalni készül !)

A párolt hagyma-murok keverékre ráteszünk egy adag friss káposztát és addig főzzük, amig a káposzta szemmel láthatóan összemegy.

Ezután hozzá adunk még reszelt káposztát és egy adag vizet, s ezt addig ismételjük, amíg tart a káposzta, amit feldaraboltunk.

Az utolsó adagot, amikor odatesszük rotyogni, fűszerezzük csomborral, leostyánnal és oregánóval.

Most hozzá tesszük a húsdarabokat is és egy villával szétnyomjuk, azért, hogy jobban átvegye majd a káposzta az ízeket. Puhára fözzük a húst, kb. 15 percig max, a káposzta leve miatt a húsba be fog itatódni egy finom íz, a káposztába meg a hús íze.

Amiután kihűlt valamennyire (teljesen hidegen, nem ajánlatos fogyasztani !), lehet fogyasztani csak ugy simán, vagy puliszkával pl.

Jó étvágyat !


Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések