Keresés ebben a blogban

Sütőtök püre tejföllel - filléres eledel

Hogyan kell készíteni a sütőtök pürét ? Milyen féle eledeleket lehet vele csinálni ?

Ha ősz van, azt jelenti, hogy bármilyen piacon vagy boltban ahol zöldségeket árulnak, bőven lehet (kellene lehessen ?) kapni és választani a sütőtökből. És nagyon sokféle püre helyett (paszuly, karfiol, krumpli, broccoli) helyett, legtöbb esetben helyettesíteni lehet az alapanyagot sütőtökkel.

Hogy miért akarná valaki helyettesíteni az előbb említett alapanyagokat ? Hát külömböző okokból, példaként, érdemes megemlíteni, hogy habár nagyon finom, a karfiol is és a brokkoli is csak nagyon kis mértékben fogyasztható köszvényesek ("reuma", rheumatoid arthritisz, artrózis) által, ugyanis, sok olyan anyagot tartalmaz mindkettő, ami bizonyos mértékben kiújíthatja a reumás fájdalmakat, a krumpli meg a paszuly az nem fogyasztható lisztérzékenyek (candida albicans túltengés, vagy cöliák/celiák betegség, vastagbél problémák, stb.)


Ha akartok főzicskélni tehát valami finom pürét, de például helyettesíteni a krumplipürét (pityókapirét,  székelyesen) akkor a mai, házi sütőtökpüre tökéletesen beválhat

Szükségesek a következő alapanyagok:
- 1 kg sütőtök - jó lesz a halloweenre való is (ún. disznótök, az is nagyon finom !) és a másik, "körtealakú" is (nyárádmentiesen "lopótök")

- 2 sárgarépa (murok)
- 1 vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 1 kanál olaj
- fűszernek tárkony és csombor
- 10 dkg. tejföl

Hogy kell csinálni ezt az eledelt ? Egy mély tepsibe odateszünk egy kevés olajat forrósodni.

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Olajba tesszük és puhára pároljuk. A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk és meg reszeljük, majd pároljuk a hagymával együtt.

A sütőtököt megpucoljuk. Mivel a héja keményebb, mint más zölségnek, sokkal nehezebb megpucolni, tehát egy nagyon jól vágó késsel kell pucolni, és türelemmel, kis vágásokkal.

Addig nehéz, amíg a héját késsel levágjuk. Apróra daraboljuk, és párolni tesszük a többi alapanyaggal.

Felöntjük kevés vízzel és puhára főzzük.

Fűszerezzük késhegynivel tárkonnyal, csomborral.

Amikor jól átfőtt, egy villa segitségével megprobáljuk átpaszírozni.

Ha jól meg van főve, ez nagyon könnyen kell is sikerüljön.

 Persze ha van rendelkezésünkre mixer vagy konyhai robot gép, akkor azzal is nagyon könnyen átmixelhető, és a masszából finom püre lesz.


Tálaláskor tejfőllel és kevés sóval fogyaszuk.

Nagyon finom és egészséges, parasztos, olcsó és laktatós eledel. Fogyaszthatják lisztérzékenyek is, és nagyon hamar megemésztődő, nem leterhelő eledel, tehát, merjük ajánlani diétázóknak is. Anyagilag pedig, nyílvánvaló, mindössze fillérekbe kerül.

Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések