Hogyan kell készíteni a sütőtök pürét ? Milyen féle eledeleket lehet vele csinálni ?
Ha ősz van, azt jelenti, hogy bármilyen piacon vagy boltban ahol zöldségeket árulnak, bőven lehet (kellene lehessen ?) kapni és választani a sütőtökből. És nagyon sokféle püre helyett (paszuly, karfiol, krumpli, broccoli) helyett, legtöbb esetben helyettesíteni lehet az alapanyagot sütőtökkel.
Hogy miért akarná valaki helyettesíteni az előbb említett alapanyagokat ? Hát külömböző okokból, példaként, érdemes megemlíteni, hogy habár nagyon finom, a karfiol is és a brokkoli is csak nagyon kis mértékben fogyasztható köszvényesek ("reuma", rheumatoid arthritisz, artrózis) által, ugyanis, sok olyan anyagot tartalmaz mindkettő, ami bizonyos mértékben kiújíthatja a reumás fájdalmakat, a krumpli meg a paszuly az nem fogyasztható lisztérzékenyek (candida albicans túltengés, vagy cöliák/celiák betegség, vastagbél problémák, stb.)
Ha akartok főzicskélni tehát valami finom pürét, de például helyettesíteni a krumplipürét (pityókapirét, székelyesen) akkor a mai, házi sütőtökpüre tökéletesen beválhat
Szükségesek a következő alapanyagok:
- 1 kg sütőtök - jó lesz a halloweenre való is (ún. disznótök, az is nagyon finom !) és a másik, "körtealakú" is (nyárádmentiesen "lopótök")
- 2 sárgarépa (murok)
- 1 vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 1 kanál olaj
- fűszernek tárkony és csombor
- 10 dkg. tejföl
Hogy kell csinálni ezt az eledelt ? Egy mély tepsibe odateszünk egy kevés olajat forrósodni.
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Olajba tesszük és puhára pároljuk. A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk és meg reszeljük, majd pároljuk a hagymával együtt.
A sütőtököt megpucoljuk. Mivel a héja keményebb, mint más zölségnek, sokkal nehezebb megpucolni, tehát egy nagyon jól vágó késsel kell pucolni, és türelemmel, kis vágásokkal.
Addig nehéz, amíg a héját késsel levágjuk. Apróra daraboljuk, és párolni tesszük a többi alapanyaggal.
Felöntjük kevés vízzel és puhára főzzük.
Fűszerezzük késhegynivel tárkonnyal, csomborral.
Amikor jól átfőtt, egy villa segitségével megprobáljuk átpaszírozni.
Ha jól meg van főve, ez nagyon könnyen kell is sikerüljön.
Persze ha van rendelkezésünkre mixer vagy konyhai robot gép, akkor azzal is nagyon könnyen átmixelhető, és a masszából finom püre lesz.
Tálaláskor tejfőllel és kevés sóval fogyaszuk.
Nagyon finom és egészséges, parasztos, olcsó és laktatós eledel. Fogyaszthatják lisztérzékenyek is, és nagyon hamar megemésztődő, nem leterhelő eledel, tehát, merjük ajánlani diétázóknak is. Anyagilag pedig, nyílvánvaló, mindössze fillérekbe kerül.
Jó étvágyat
Keresés ebben a blogban
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Népszerű bejegyzések
-
Ha valamilyen érdekes szószt, mártást szeretnél készíteni a rántott hús mellé, vagy a halfasírt mellé, akkor ajánlom ezt a nagyon finom szós...
-
Milyen eledelt lehet főzni csicseriborsóból? Hogyan kell elkésziteni ? Ha meg akarjátok probálni ezt a különös eledelt, akkor ajánljuk ezt e...
-
Milyen féle csemegét lehet készíteni zabpehelyből ? Hogyan készithetek valami rágcsálni valót, valami ropit gyorsan és könnyen, s persze oly...
-
Most van a vinetta szezon a piacon. Bőven lehet kapni és mindig van egy érdekes recept amit erdemes kipróbálni (figyelem, piacot írtam, tudo...
-
Milyen eledelt lehet főzni csírke szivecskékből és zúzából ? Ha meg akarod lepni családod egy jó és laktatós kajával, akkor a mai ételrecep...
-
Hogy kell csinálni a tepertőt ? (székelyesen tepertyű) Hát sertészsírt (disznózsírt) ? Ha nem laksz falun és nincs lehetőséged disznót tar...
-
Legutóbbi " Gluténmentes házi keksz recept cukor, tojás és liszt nélkül " receptünk eléggé látogatottnak, megosztottnak bizonyult...
-
Mit főzzünk ma? Recept ötlet vacsorára vagy ebédre. Készítsd el ezt a finom vacsorareceptet egyszerű hozzávalókból. Ezzel a recepttel fantas...
-
Milyen falusias, parasztos ételrecepteket lehet főzni fehér káposztából ? Ha akarsz valami finom, házias, székelyes eledelt készíteni, amibe...
-
Kinek van kedve töltött káposztához?? Akkor itt van a recept és a mik a szükséges hozzávalók: - savanyúkáposzta - darált sertéshús - rizs -...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése