Keresés ebben a blogban

Zabpelyhes, szilvás, gluténmentes házi keksz recept baracklekvárral

Legutóbbi  "Gluténmentes házi keksz recept cukor, tojás és liszt nélkül" receptünk eléggé látogatottnak, megosztottnak bizonyult, ezért úgy döntöttük, még készitünk ilyen házi kekszeket, újonnan kitalált receptekkel.

Mivel mellőzni akartuk a fehér búza lisztet és a fehér cukrot, ki probáltuk a következő receptet:

Zabpelyhes szilvás házi keksznek neveztük őket, nagyon finom és laktatós suteményre sikerült, nem is a neve fontos, hanem az, hogy hamar elkészül, liszt és cukormentes, aprópénzbe kerül egy teljes, két felnőttnek való adag, és gyerekjáték könnyedséggel elkészíthető.

Gluténmentes házi keksz, zabpehelyből
Kb 30 darab elkészitéséhez szükség lesz a következő alapanyagokra.

- 25 dk cukormentes zabpehely (azért jegyezzük meg a cukormentes-t, mert sajnos, láttunk olyat is a polcokon az áruházakban, hogy a puszta zabpehely 4 vagy több festékanyagot és cukrot tartalmaz, na, az már nem zabpehely !)
- 2 tojás
- 2 kanálnyi étolaj
- 2 kanál barna nádcukor (gluténmented diétán élőknek ez nagyon fontos, a nádcukor nem táplálja a candida albicans bélbaktériumokat)
- 6 db szilva (ismét, a gluténmentes diéta sajátossága miatt, nem szabad többet tenni, csak 6 szemet !)
- 200 ml ásványvíz, lehetőleg nem sós ízű, inkább savanykás
- 2 kanálnyi baracklekvár, lehetőleg házi, vagy "bio" származású, hogy ne az adalékanyagok adják az ízét, hanem a gyümölcse
- csipetnyi konyhasó

Akinek a tojás gondot jelent, az emésztőrendszere nem szereti, kihagyhatja a tojást, és helyette kicsit nagyobb mennyiségű baracklekvárral pótolhatja.

Hogy kell megcsinálni ezeket a házi kekszeket ?

Bemelegítjük a lert. Szétválasztjuk a tojássárgát a fehérjétől és külön tálba tesszük.

A nádcukorral addig kavarjuk a tojássárgákat, amíg feloldódik benne a cukor. Utána egy villa segitségével vagy mixerrel habosra verjük a tojásfehérjét, egy csipetnyi sóval.

Kevés olajat adunk hozzá a cukros alaphoz, majd hozzá teszük a tojásferjéből készült habot. Jól öszekeverjük a zabpehellyel és az ásványvízzel, az elején nagy búborékokkal felhabzik, aztán felszívódik. Hozzá a adjuk különösebb íznek a kedvéért a barcklekvárt is.

A szilvát jól átmossuk hideg vízzel, kivesszük a magokat, majd apróra vágjuk és bele tesszük a keksz masszába.

Szilva betétes, gluténmentes zabpehely keksz
baracklekvárral.
Hagyjuk pihenni kb 5 percig, amíg jól felszívja az egész vizet a zabpehely, kicsit megdagad, péppé válik.

A tepsibe (a ler táljába) kevés olajat vagy vajat teszünk, és egy kanál segítségével kis keksz formákat teszünk egymás mellé a zabpehelymasszából.

15 percig sütjük a lerben, közepes tüzön, amíg jól megbarnul a sütik széle.

Kiveszük a tepsit, pár percig hagyjuk hűlni, majd megfordídtjuk őket és még vissza teszük sülni, hogy a másik felük is ugyanúgy ropogós szélüre süljön, a lerbe kb 20 percig.

Csodálatos illat lesz a konyhába tőle, és majd amikor megvan, és meghült, nagyon finom lesz, biztos mosolyt hoz minden 7 és 107 év közötti gyerek arcára.

Jó étvágyat !


Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések