Keresés ebben a blogban

Medvehagymás fasírt ordával, hús nélkül

Általában ha főzni akarunk, és fasírozottra (székelyül fasírt) gondolunk, mindig az ugrik be elsőnek, hogy a fő alapanyag, a hús.Itt van azonban, egy húsmentes fasírt, ami nagyon finom, és gyorsan elkésziíthető. Ordával és medvehagymával van dúsítva, és max 10 perc alatt elkészül.

Kettévágva hamarabb meghűl :) és nagyon
jó illatot terjenget a konyhában
A következő alapanyagokra lesz szükség:

- 5 dkg friss orda
- 1 tojás
- 3 kanál fehér búza liszt vagy aki glutén mentesen kell egyen, az használjon hajdina lisztet
- 3 szál medvehagyma
- só
- főtt zöldségek : 1 szelet peszternák és 3 szelet murok (sárgarépa, annak, aki nem érti a murkot), bármilyen levesből, amit előzőleg főztünk, vagy csak önmagába megfőzve vízben, kevés sóval.
- egy kevés ásványvíz vagy borvíz.

Hogyan kell csinálni ezeket az ordás fasírtokat ?

Egy tepsibe oda teszünk kevés olajat forrósodni. Egy tálban az ordát összetörjük és hozzá adjuk a tojást, a főtt zöldségeket, amit püre formába összepaszíroztunk. Hozzáadjuk a medvehagymát apróra vágva. Sózzuk és a lisztell jól összekeverjük.

Húsmentes fasírt medvehagymával,
ordával. Kevés alapanyagból van,
nagyon hamar elkészül, finom, egészséges eledel.
Egy kevés ásványvízzel felöntjük, és a palacsinta masszánál dúsabb tésztát kapunk, amit az evőkanállal könnyen lehet formálni és direkt a forró olajban lehet sütni.

Hamar meglesz, ropogós külsejűre, lassú tüzön is 3..5 perc alatt átsül, ezért kell vigyázni, el ne égjenek.

Erősebb ízekért, lehet tenni a liszttel együtt egy csipetnyi cukrot és egy csipetnyi sütőport is bele, de ezek nélkül is nagyon finom !

Egy ilyen adagbol kb 10 darab lesz.

Nagyon finom hidegen is. Jó ötlet reggelire, tízoraira az iskolába gyerekeknek, vagy munkába felnőtteknek egyaránt. Mi kipróbáltuk, nem romlik könnyen, tehát oda lehet csomagolni bátran, 12 órát kibír a batyuban.

Jó étvágyat !


Parasztos csirkeszív és zúza tokány oregánóval, bazsalikommal, puliszkával, ordával.

Milyen eledelt lehet főzni csírke szivecskékből és zúzából ? Ha meg akarod lepni családod egy jó és  laktatós kajával, akkor a mai ételrecept neked szól. Lehet glutén mentesen is késziteni, ha lisztérzékeny van a családban. Tökéletes ebédre vagy vacsorára, olcsó, és könnyen elkészíthető.

Mi parasztosan zúzatokánynak nevezzük (nyárádmentiesen), szatmári ismerőseim szerint, "kifinomultabb", kényesebb magyar nyelven zúzaragú vagy csirkeszívragú.

Kevés alapanyagból készül, nagyon kevés pénzbe kerül, és mégis jól lakik vele az egész család. Így még sporolni is tudsz a nyári vakációra :)) (nem vicc, a mai világban, minden fillér számottevő)

Miből készül ez a zúzatokány ?
- 1 kg zúza és csírkesziv - általában egyótt fagyasztva található az üzletláncokban
- 1-2 nagy fej vörös hagyma
- 1 evőkanálnyi olaj
- só és szárított petrezselyemzöld
- egy csipetnyi oreganó
-egy csipetnyi bazsalikom
- 2 kanál liszt (búza liszt annak, aki nem allergiás rá, és hajdina liszt a gluténmentes diéta követőinek !)
- 20 dkg puliszkaliszt (máléliszt, törökbúzaliszt, tengeriőrlemény) a puliszkához
- ecet a tálaláshoz

Hogyan kell megcsinálni ?

A hagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk, és kevés olajban puhára pirítjuk, csak addig, amíg egy kicsit "megüvegesedik".

A zúzát és a szívecskéket kiolvasszuk, jól megmossuk hideg vízben, rátesszük a hagymára, és a hagymával együtt, bő vízzel, jól átfőzzük kb 20 percig.

Egy kanállal kiveszünk a főzelékből egy zuza és egy szív darabot, és miután hideg vízzel lehűtöttük, megkostóljuk, hogy meg van-e jól főve. Ha nincs, még teszünk  rá vizet és még főzzük, amig jól megpuhulnak (főleg a zúza, mert annak több idő kell, amig jól átfő)

Egy kis tálacskába a lisztet összekeverjük a sóval és a petrezselyemzölddel, oreganóval, és bazsalikommal, es kevés vízzel feloldjuk.

Egy meritőkanállal kiveszünk a tokány
levéből, és beletesszük a lisztes mártásba.

Amikor a hús meg van jól főve, ezt a keveréket hozzáadjuk, és hagjuk még 2 percig főni.


Közbe egy másik edénybe jól felfőzzük a vizet pici sóval, és amikor a víz felforr (bugyog), hozzátesszük lassan a puliszkalisztet, amit végig kavargatunk, hogy ne maradjanak csomók benne. (A kommunista időkben, "kokolósnak" is hívták, mezőségen, marosmentén, nyárádmentén :)  )

Amikor megvan ez is jól főve, kitesszük hűlni és már tálalható is.

A tokánynak nagyon különleges ízet ad egy kevés ecet, amikor tálaljuk, fogyasztjuk.

Puliszka helyett, ki lehet probálni friss ordával, vagy akár azzal együtt is, érdekes íze lesz. (Parasztosan, ínyenckonyha kicsi pénzből)

Jó étvágyat kivánunk hozzá, mi kiprobáltuk ezt a receptet, biztos mosolyhozó mindenki arcára, aki megkostólja.

Várjuk a hozzászólásokat.

Tejfölös csicseriborsó főzelék fokhagymával és disznóhússal

Milyen eledelt lehet főzni csicseriborsóból? Hogyan kell elkésziteni ? Ha meg akarjátok probálni ezt a különös eledelt, akkor ajánljuk ezt egy egyszerü és finom főzeléket.

Ez a recept a lassú elkészitésü kajákhoz tartozik, vagyis nem lehet 10 perc alatt öszecsapni, inkább a többi főzés mellett, egy kis tüzön bátran ott lehet majd hagyni rotyogni.

Ehhez az eledelhez szárított csicseriborsót használunk, ami sok időt igényel (kb. 12 orát) az átázáshoz. Utánna meg 1-2 óra, amig jól megfő.

Örmény húsos palacsinta, csirkehússal és fokhagymával töltve

Akartok valami nagyon finomat készíteni, ami gyorsan megvan, kevés pénzbe kerül, és nagyon, nagyon eteti magát ?

Ma készitettünk egy különös eledelt, ami kevés alapanyagból van csinálva, nem igényel lerben sütést és tésztakelést sem, mégis sült lepény !

Eredetileg egy örmény-orosz videoklippben láttunk hasonlót, s kicsi adaptációval (nem értettük a klippet :)  ), elneveztük Örmény húsos palacsintának

Sárgarépás zöldborsó főzelék házilag készített hamburger szelettel

Ha kivánod a hamburgert, de mégis otthon szeretnéd megkésziteni, hogy biztos legyen, hogy nincs benne semiféle E-betűs tartósitó, akkor kipróbálhatod a mai receptet. Finom, laktatós, egészséges, és jó lesz az egész családnak ebédre vagy vacsorára. Nem kerül sokba, és hamar elkészíthető.

Darálthúsos fehérkáposzta főzelék vagy rántottkáposzta miccshússal

Milyen falusias, parasztos ételrecepteket lehet főzni fehér káposztából ? Ha akarsz valami finom, házias, székelyes eledelt készíteni, amiben káposzta az alapanyag, akkor kipróbálhatod ebédre vagy vacsorára a mai recept tippet.

Finom, olcsó, házilag, parasztos módra könnyen elkészíthető, és különös íze van.

Minden családtagod szeretni fogja..

Sütőtök püre tejföllel - filléres eledel

Hogyan kell készíteni a sütőtök pürét ? Milyen féle eledeleket lehet vele csinálni ?

Ha ősz van, azt jelenti, hogy bármilyen piacon vagy boltban ahol zöldségeket árulnak, bőven lehet (kellene lehessen ?) kapni és választani a sütőtökből. És nagyon sokféle püre helyett (paszuly, karfiol, krumpli, broccoli) helyett, legtöbb esetben helyettesíteni lehet az alapanyagot sütőtökkel.

Hogy miért akarná valaki helyettesíteni az előbb említett alapanyagokat ? Hát külömböző okokból, példaként, érdemes megemlíteni, hogy habár nagyon finom, a karfiol is és a brokkoli is csak nagyon kis mértékben fogyasztható köszvényesek ("reuma", rheumatoid arthritisz, artrózis) által, ugyanis, sok olyan anyagot tartalmaz mindkettő, ami bizonyos mértékben kiújíthatja a reumás fájdalmakat, a krumpli meg a paszuly az nem fogyasztható lisztérzékenyek (candida albicans túltengés, vagy cöliák/celiák betegség, vastagbél problémák, stb.)


Ha akartok főzicskélni tehát valami finom pürét, de például helyettesíteni a krumplipürét (pityókapirét,  székelyesen) akkor a mai, házi sütőtökpüre tökéletesen beválhat

Parasztos húsörlemény ragú, vagy székelyül: miccshústokán puliszkával

Ha nincs sok időd főzicskélni, de ennél valami finomat, és házias eledelt, akkor a mai recept neked szól. Ha szerettek jó eledeleket enni, akkor ez a tokány biztos ízleni fog az egész családnak, ebédre vagy vacsorára.

Tárkonyos laskagombatokány sertéshússal és csomborral

A nagyobb áruházak ajánlataiban bőven van most leárazott laskagomba (latin nevén Pleurotus), mert hát... a magyar neve elárulja, "késői laskagomba" ez... nyár végére, ősz elejére termett gomba.

Mit lehet főzni jó laktatósat kevés pénzből, késői laskagombából ? Hát aki megakar próbálni egy érdekes és finom receptet ebédre, második fogásnak  vagy akár vacsorára, merjük ajánlani az alábbi receptet.
Van benne laskagomba, sok hus, egy kevés fűszer, teljesen lisztmentes, ajánlott inkább a húsimádóknak, de lisztérzékenyeknek is.

Az alábbi adagokból kb. 4 személyre való eledel készül. Szükség lesz a következőkre:


- fél kiló nagy, friss késői laskagomba (pleurotus)- lehet kapni és venni bármelyik nagy boltban a zöldséges standoknál ebben a szezonban
- 30 dkg kicsontolt sertéshús (disznóhús)
- 3 szelet gyömbér

- 4-6 sárgarépa (murok)
- füszernek száritott tárkony és 1 szál csombor száritva
- 2 kanálnyi étolaj,lehetőleg maszlinaolaj (olivaolaj)

Hogyan kell elkészíteni ?

Egy nagyobb tepsibe vagy lábasba odatesszük az olajat forrósodni. Nagyon kevés olaj kell, tehát hamar fel fog forrósodni !

 A gombadarabokat megmossuk hideg vízben, majd apróra vágjuk. Odatesszük párolni, lassú tüzön, időnként kavargatva, abba a kevés olajba.


A húst nagyobb darabocskákra vágjuk, és azt is odatesszük főni a gombával együtt, pár percre rá, hogy a gombát elkezdtük párolni az olajban.

Kevés vízzel felöntjük és kb. 10 percig főzzük kissé nagyobb lángon.

Ha szükséges, tegyünk rá még 1-2 kanálnyi olajat, vagy ha mellete sütünk külön is a húsból, akkor annak  a levéből tegyünk 1-2 kanállal a gombatokányra, a még jobb íz kedvéért.

A sárgarépát megmossuk és apróra reszeljük, és odatesszük a többi alapanyaghoz, és még kb. 10 percet pároljuk.

Egy villával kiveszünk egy darab gombát és egy darab húst, és megnézzük, hogy jól megvan-e főve. Ha nincs akkor még főzzük az egészet pár percig.

Utána fűszerezzük tárkonyal (tarhonya) és csomborral.

Amikor megvan, kitesszük egy kicsit hűlni, és máris fogyasztható. Nagyon finom akár magára is, vagy fehér rízzsel köretnek. Finom, laktatós és bármikor fogyasztható eledel.

Húsimádóknak akkor "csúszik" igazán, ha mellette külön, szeletekbe, flekkenszerűen ott van a sült hús is.

Jó étvágyat !

Székelyes, parasztos spenótfőzelék házi-hamburgerrel.

Ha szeretnél valamit finomat főzni ami olcsó és laktatós, és persze hamar meg is van, kevés alapanyagból, akkor próbáld ki bátran a mai receptünket.


Egy ilyen adag remekül megy ebédre második fogásnak, vagy egy könnyű vacsorának. 4 felnőttnek elegendő, vagy 2 felnőtt és 2 gyereknek elegendő mennyiség.

Szükség van a következőkre:

- 1 kg. darált  (sertés) disznó hús
- 45 dkg. fagyasztot spenót- ha még több személynek készül, akkor duplázódik a spenót adag
- 3 cikk fokhagyma
- olaj a sütéshez (ha igazán falusiasan, székelyesen akarod elkészíteni, akkor olaj helyett ehhez is disznózsírt használsz, vagy maszlinaolajat/olivaolajat)
- füszernek szárított tárkony (tarhonya) levél

Hogyan kell elkészíteni ? Nagyon könnyen !

Egy tepsibe odatesszük az olajat forralni. A darálthúsbol kézzel formálunk fasírt formákat - (házilag gyúrt hamburger hús) és jól megsütjük mindkét oldalán.
Ez pár perc az 1 kiló húsból, max 10 perc.

Megpucoljuk a fokhagymát és apróra vágjuk.


Egy másik fazékban 1 kanál olajban megpirítjuk a fokhagymát. Kibontjuk a  fagyasztott spenótot és rátesszük úgy fagyasztva, kockában, a sült fokhagymára és hagyjuk kiolvadni.

Nem teszünk egyáltalán vizet rá ! Közbe kavargatjuk, amíg lassacskán teljesen kiolvad. (Fával fűtött falusi kályhán, ha előre jól be van melegítve, 10 perc).

Amikor kezd főni, meg fűszerezzük és még 2 percig főzzük. Ahogyan egy kicsit kihűlt, már lehet is fogyasztani.

Csipetnyi sóval teljesen megváltoztatható az íze, van aki sósan, van aki anélkül kedveli. Finom, laktatos és olcsó eledel !

Megjegyzésként leírjuk azt is itt zárójelként, hogy észrevettük, a rendszeres húsvásárlás miatt, a kiszolgálók egyféleképpen irigységgel, egyféleképpen csodálkozással, de meg-megnéznek, mintha azt mondanák vele, "ki engedi ezt meg magának ?!", feltételezvén, hogy a rendszeres húsfogyasztás több pénzbe kerül. Pedig több okból is ez az elképzelés, egy nagy marhaság.

Az az igazság, hogy ez az itt bemutatott eledel is pl. kevesebbbe kerül, mint egy csomag szivar, és ne is beszéljünk a szivar káros hatásairól. S olyan ember, aki megvesz egy csomag dohányárut, nap mint nap, az ne mondja, ne éreztesse, hogy ehhez nagy anyagi vagyon kell. Nem kell hozzá, csak helyén kell legyen az embernek az esze, a lelke. Nem utolsó sorban pedig, egyeseknek, mint pl. e blog szerkesztőinek is, egyszerűen NINCS más választásuk, gluténérzékeny emberekként, majdnem kizárólag csak húst, és zöldségféléket tudunk fogyasztani. Tehát, ne ítélkezzünk !

Ép emberi mivoltunkat pedig, ha székelyek, ha magyarok akarunk lenni, maradni, akkor emlékezzünk vissza arra is, hogy nem tésztákkal, süteményekkel, s kalácsokkal őriztük meg évezredeken át, hanem nyereg alatt puhított HÚSSAL.

Ne ítéljük tehát el, igazságtalanul a rendszeres húsfogyasztókat !

Jó étvágyat !

Népszerű bejegyzések